top of page

Krönika om klimatet: Vad väntar vi på? Dags för en omställning!

Uppdaterat: 18 feb. 2022


Vad väntar vi på? Dags för en omställning!


En kväll klockan 21.00 tittade jag på aktuellt. Det var en vanlig sommarkväll och nyheterna flöt på som vanligt. Torkkatastrofer i Afrika, en naturkatastrof i Asien och bränder över hela Sverige. Gubben i tv-rutan hade jag sett många gånger tidigare. Han var personen som inledde och avslutade de flesta nyhetssändningarna. Någonstans där i mitten pratade han bland annat om den globala uppvärmningen och om att det var dags ta tag i Parisavtalet på riktigt.


När klimatförändringen handlar om att det blir två grader varmare tapper många poängen. Jag personligen tycker att två grader varmare inte låter så dumt. Vem vill liksom inte ha en extra varm sommar?


Problemet med klimatförändringarna är att vi inte är tillräckligt engagerade. Människor tror inte att de kan göra någon skillnad, och kommer därför inte göra någon skillnad. För att människor ska bli engagerade behöver vi fokusera mer på effekterna av att det blir varmare, inte att det blir varmare. Jag själv tycker det låter bättre att förebygga massiva bränder, torka och naturkatastrofer än att förebygga en extra härlig sommar. Därför är det viktigt att vi fokuserar på effekterna, vilket kan leda till större engagemang.


Med engagemang kommer det bli möjligt att göra stora förändringar. I dagsläget klagar vi endast på politikerna, men de kommer inte göra några riktiga förändringar. Alltså behöver folket ta tag i problemet. Om inte folket gör något kommer det definitivt inte bli någon förbättring, utan en försämring. En försämring som går vidare till våra barn och barnbarns generationer. Dessutom kommer problemet då vara så stort att det knappast kommer gå att lösa. Antarktis och Grönland står för två tredjedelar av världens sötvatten. När isarna på Grönland smält kommer vattennivån ha ökat med sju meter. När isarna smält i Antarktis, kommer vattennivån ökat med 58 meter. Att isarna smälter och vattennivån höjs ger många konsekvenser. Ett av dem är en ökad växthuseffekt. När det inte längre finns några vita isar på planeten kommer mindre solljus att reflekteras. Dessutom kommer haven bli mörkare och kommer därmed reflektera mindre ljusstrålar. När haven fylls på med mer vatten kommer havsströmmarna att förändras vilket i sin tur kan påverka hela ekosystemet. Stormarna kommer bli kraftigare och kraftigare och kommer orsaka ännu mer problem. Aktuellt kommer få så mycket material om torka, svältkatastrofer och naturkatastrofer att både de som tittar och producenterna kommer tröttna.


Vi svenskar behöver få mer engagemang för miljön. Jag personligen älskar naturen och är fullt medveten om situationen, men trots det så reser jag mycket, konsumerar mycket, åker bil och lever ett härligt liv, utan miljöångest. När jag tittade på Aktuellt den där sommarkvällen tyckte jag att allt var Kinas och USA:s fel, precis som många andra svenskar tycker i dagsläget. Att vi i Sverige säger att vi inte kan göra någon skillnad anser jag är fel. Sverige är ett av världens rikaste länder och bland de bästa länderna att bo i. Om inte Sverige klarar av att göra en omställning, då kommer ingen klara det. Det behövs en förebild för att andra länder ska förstå att det är möjligt. Ju snabbare vi sätter igång, desto smidigare kommer det gå, vilket kommer kosta mindre senare.


Ett problem som jag tror påverkar vår syn på klimatpåverkningarna är att det inte påverkar oss tillräckligt mycket. I somras hade Sverige en het sommar som ledde till bränder över hela Sverige vilket påverkade landet negativt, dock så var den globala uppvärmning inte huvudorsaken, utan orsaken till den heta sommaren var vädret. Alldeles för mycket sol utan regn. Jag vet att väder och klimatet inte är samma sak, däremot finns det ett samband. I andra länder orsakar den globala uppvärmning betydligt mer skada. Länder i Asien och många öar nära ekvatorn drabbas enormt mycket av naturkatastrofer. Stormarna blir värre och värre i de fattigaste länderna av världen, medan människor i Sverige och andra rika länder märker det knappt. Jag hävdar att det behövs mer klimatångest i Sverige för att vi ska kunna göra förändringar.


Svenskar behöver alltså göra förändringar, men det betyder inte att vi ska skylla på allt och alla ifall de inte gör allt på direkten. Har man köpt en hybridbil istället för en etanolbil ska man inte få skäll för att man inte köpte en elbil, och när man väl köpt en elbil ska man inte få skäll för att man inte cyklar osv. Att ändra hela sin livstid är enormt svårt, men att göra små förändringar i taget är inte omöjligt. Vi borde uppmuntra de som är på väg.


År 2000 skapades många globala mål som kallades millenniemålen. Femton år senare hade många av målen lyckats med 100 procent och många var en god bit på väg, förutom ett mål, vilket var koldioxidutsläppet. Det målet hade långt ifrån nåtts och är nu något som behövs ta tag i. När jag blickar tillbaka på nyheterna om torkan i Afrika, naturkatastrofen i Asien och bränderna i Sverige den där sommarkvällen så inser jag att vi är den sista generation som kan stoppa kommande miljökriser. Det är dags att ta ungas oro på allvar. Det är dags att förebygga svältkatastrofer och torka. Det är dags för en omställning!

11 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Vilken relevans har vietnamkriget idag?

Vietnamkriget blev ett krig som tillsammans med Koreakriget speglade spänningarna mellan stormakter efter andra världskriget. Nordvietnam fick stöd från Sovjetunionen och Kina. Sydvietnam fick stöd fr

Vilken roll hade media under Vietnamkriget?

Vietnamkriget blev ett krig som tillsammans med Koreakriget speglade spänningarna mellan stormakter efter andra världskriget. Nordvietnam fick stöd från Sovjetunionen och Kina. Sydvietnam fick stöd fr

Vilken orsak till vietnamkrigets början hade störst inflytande?

Vietnamkriget blev ett krig som tillsammans med Koreakriget speglade spänningarna mellan stormakter efter andra världskriget. Nordvietnam fick stöd från Sovjetunionen och Kina. Sydvietnam fick stöd fr

bottom of page