top of page

Solrosfrön

En annan ingrediens vi hade i vår maträtt var solrosfrön.

Precis som många frön, innehåller dem många viktiga näringsämnen. Solroskärnor har exempelvis ett högt innehåll av fleromättat fett och är rika på vitamin E, magnesium, järn och zink.


E-vitamin är en naturlig antioxidant. En antioxidant är ett ämne som skyddar celler. Det uppnås genom att antioxidanterna förhindrar bildning och skadeverkan från reaktiva ämnen. Dessa reaktiva ämnen brukar kallas för fria radikaler.


Magnesium är en av de mineralerna som vi människor behöver få i oss. Mineralen är bland annat viktig för matspjälkningen, energiproduktionen och produktionen av protein,


När det gäller järn är det nödvändigt för att bilda hemoglobin i kroppen. Hemoglobin finns i de röda blodkropparna och är det ämne som transporterar syre från lungorna och ut i kroppen via blodet.


Även zink är en livsnödvändigt mineral. Livsmedelsverket skriver att Zink ingår i 100-tals enzymer i kroppen som påverkar omsättningen av proteiner, fett, nukleinsyror och vissa vitaminer som till exempel vitamin A. Livsmedelsverket nämner även att Zink behövs för immunsystemet och att brist på zink hos barn ger tillväxthämning och störd utveckling. Brist hos vuxna ger hudförändringar, försämrad sårläkning och försämrad aptit. Däremot är risken för zinkbrist låg i Sverige.

Här nedan visas en tabell för makronutrienter mm per 100 g solrosfrön. Makteonutriner är de näringsämnen som kroppen behöver i större mängder. Till kategorin makronutrienter hör kolhydrater, proteiner och fetter.


Tabell 1.

Kalorier594 kcalProteiner23 gKolhydrater varav Fibrer varav Sockerarter18,6 g 6 g 1,7 gFett varav Mättat varav Enkelomättat varav Fleromättat49,5 g 5,2 g 9,5 g 32,7 gSalt0 gAska3,5 gVatten5,4 g

Tabell 1 visar näringsvärden för 100 g solrosfrön. Källa: livsmedelsinfo.nu


Enligt tabell 1 är innehåller solrosfrön 23 g per 100 g. Detta är generellt sätt en hög siffra. Tabellen visar också att andelen fett är hög. Fett är en viktig energikälla och är avgörande för att vi ska må bra, så länge vi får i oss rätt mängd.. Förutom att fett ger oss energi skyddar det bland annat våra inre organ, bygger celler, bildar hormoner och ökar kroppens förmåga att tillgodogöra sig fettlösliga vitaminer.

När det gäller fleromättat fett är det en större andel(32,7 g per 100 g) än enkelomättat(9,5 g per 100g och mättat fett(5,2 g per 100g).

Fleromättat fett är det fettet som är mest gynnsam för vår hälsa.


När det gäller klimatpåverkan skriver wwf.se att Solrosfrön är klimatsmarta men att det kan gå åt relativt mycket mark att odla solrosor. Att producera solrosfröna kan också kräva en del vatten och odlingen kan ha hög påverkan på vattenresurserna där de odlas.


Fördjupar vi oss i ekonomin beror kostnaden av solrosfrön mycket på vart man tittar någonstans. Citygross hade ett jämförelsepris på 37,72 kr/kg medan en ica butik hade ett jämförelsepris på 56.33 kr/kg (samma förpackning). Fördelen med solrosfrön att det fungerar som tillbehör och man behöver inte använda stora mängder för att höja kvaliteén på maträtten.

13 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Sommarjobb och extrajobb

Att arbeta deltidsjobb samtidigt som du studerar kan vara ett bra sätt att få arbetslivserfarenhet, tjäna lite extra inkomster och lära dig värdefulla färdigheter i tidshantering. Även om det kan vara

Vilken relevans har vietnamkriget idag?

Vietnamkriget blev ett krig som tillsammans med Koreakriget speglade spänningarna mellan stormakter efter andra världskriget. Nordvietnam fick stöd från Sovjetunionen och Kina. Sydvietnam fick stöd fr

Comments


bottom of page