top of page

Religionens roll i samhället - slöjan


Inom Islam följer man det som står i Koranen, muslimernas heliga skrift. Där står det att kvinnan ska bära slöja. Syftet med detta är att kvinnan skall visa sig anständig samtidigt som den minskar risken att hon blir ofredad. Nu pågår fortfarande debatten om slöjförbud i många länder och på vissa platser pågår även en debatt om slöjtvång.


För att börja med debatten om slöjförbudet så har detta förbud blivit verklighet på flera platser. År 2004 beslutades ett slöjförbud i Frankrikes skolor och år 2010 förbjöds heltäckande slöja på allmän plats. Personligen har jag inget emot av att kvinnor bär slöja. Vill man bära slöja så ska man också få göra det. Slöjan är en religiös symbol som många muslimska kvinnor bär eftersom de är stolta över sin religion. Det handlar om att bära sin religion med sig var man än går, sin tillhörighet och identitet. I Sverige har vi religionsfrihet vilket innebär att alla människor har rätt till att utöva sin religion så länge det inte skadar eller diskriminerar andra. Ett slöjförbud kan även i sig diskriminera många muslimer vilket gör diskrimineringslagen relevant. En annan tanke är att europakonventionen och barnkonventionen borde vara ett medel för att förhindra ett slöjförbud. Ett förbud mot slöja skulle alltså vara emot både religionsfriheten och diskrimineringslagen.


Trots att många muslimska kvinnor väljer att bära slöja, så finns det många muslimska kvinnor som tvingas till det. I dokumentären “Hör min röst - Slöjans Revolution” från SVT (2021) visas slöjdebatten från ett helt annat perspektiv än det som jag personligen har inblick i. Vilket är slöjtvånget. Dokumentären handlar om journalisten Masih Alinjad och hennes kamp för kvinnors rättigheter. I Iran ska alla kvinnor bära slöja och dokumentären visar hur männen styr kvinnorna och de enorma problem som uppstår. Det handlar om att kvinnor blir slagna på gatan för att dem inte har slöja på sig och kvinnor som grips och sätts i fängelse. Dokumentären visar också protester som slutar i dödsskjutningar, vilket påverkar hela det iranska samhället i stort. I landet råder stor censur och utländska medier får inte tillåtelse att komma in i landet, vilket gör det svårt för Masih att visa allt som egentligen händer. Men genom intervjuer och att kvinnor från Iran skickar videor så för man en tydlig bild och budskapet kommer fram.


Tyckte genuint att detta perspektiv var otroligt intressant. Tidigare tänkte jag att dem som är emot slöja är personer som kommer från en annan kultur eller inte är muslim. Här visas det däremot muslimska kvinnorörelser som är emot slöjan. Muslimska kvinnor filmar sig själva när dem tar av sig slöjan och lägger upp på sociala medier. Här i Sverige förekommer förtryck mot kvinnor med slöja genom diskriminering på exempelvis arbetsmarknaden eller trakasserier, men i Iran förekommer det förtryck mot kvinnor utan slöja.


Alla människor ska ha samma rättigheter och jag tycker det är synd att det finns så mycket hat och förtryck. Att få bestämma över sitt eget liv är en mänsklig rättighet. Det handlar om religionsfrihet - att få tillhöra den religion man vill och visa det genom sättet man klär sig. Att bära slöjan är ett personligt val som inte påverkar omgivningen. Det är bara ett klädesplagg, menar jag.


Sen när det gäller heltäckande slöja som burka eller niqab så går det att ifrågasättas på särskilda platser på grund av säkerhetsskäl, och därav kan det finnas anledningar till restriktioner.


20/02-2022

12 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Vilken relevans har vietnamkriget idag?

Vietnamkriget blev ett krig som tillsammans med Koreakriget speglade spänningarna mellan stormakter efter andra världskriget. Nordvietnam fick stöd från Sovjetunionen och Kina. Sydvietnam fick stöd fr

Vilken roll hade media under Vietnamkriget?

Vietnamkriget blev ett krig som tillsammans med Koreakriget speglade spänningarna mellan stormakter efter andra världskriget. Nordvietnam fick stöd från Sovjetunionen och Kina. Sydvietnam fick stöd fr

Vilken orsak till vietnamkrigets början hade störst inflytande?

Vietnamkriget blev ett krig som tillsammans med Koreakriget speglade spänningarna mellan stormakter efter andra världskriget. Nordvietnam fick stöd från Sovjetunionen och Kina. Sydvietnam fick stöd fr

Comments


bottom of page