top of page

Läslogg "störst av allt" av Malin Persson

Uppdaterat: 14 apr. 2021


Boken “Störst av allt” är skriven av författaren Malin Persson. Jag har hittills läst en tredjedel av romanen, men har trots det fått många tankeställare. Boken är intresseväckande och det jag anser är mest värt att uppmärksamma just nu är berättarperspektivet och hur berättelsen är uppbyggd.


Boken skrivs i första person och i en bruten kronologi. Personligen tycker jag om när berättelser skrivs i första person. Som läsare får man en bättre bild av huvudpersonen då man bland annat får ta del av huvudpersonens tankar. I romanen "Störst av allt” är Maja Norberg huvudkaraktären. Hon är arton år, bor i Stockholm och går på Djursholms allmänna gymnasium. En dag gör hon något fruktansvärt. Hon utför en skolskjutning tillsammans med sin rika pojkvän Sebastian Fagerman. Jag hävdar att skolskjutningar är något bland det allvarligaste man kan göra. Som läsare är det spännande att läsa om en fullskalig tragedi i överklassens boendeområde. Som sagt skrivs boken ur Majas perspektiv, vilket gör att vi får ta del av hennes tankar. Läsaren får även följa med i många tillbakablickar då bokens tidslinje börjar i rättegångsprocessen.


Att bokens tidslinje börjar i rättegångsprocessen gör att man som läsare blir omedvetande angående vad som egentligen hade hänt under skolskjutningen. Jag tycker detta är skickligt av skribenten Malin Persson. Ifall jag är omedvetande angående vad som egentligen har hänt, väcker mitt intresse eftersom jag vill få reda på mer.


Romanen hoppar fram och tillbaka i tiden, men har ingen riktig parallellhandling (vad jag vet just nu). Jag uppskattar den brutna kronologin. Då får jag information med jämna mellanrum om skolskjutningen från både rättegången och från tillbakablickarna. Det leder till en ständig variation, vilket är önskvärt enligt mig.


Avslutningsvis tycker jag att författaren har på ett stiligt sätt skrivit utifrån ett berättarperspektiv som är fascinerande samtidigt som det är lite skrämmande. Jag tycker även om den brutna kronologin. Det skapar en ständig och fascinerande spänning i boken som jag givetvis uppskattar.
30 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Vilken relevans har vietnamkriget idag?

Vietnamkriget blev ett krig som tillsammans med Koreakriget speglade spänningarna mellan stormakter efter andra världskriget. Nordvietnam fick stöd från Sovjetunionen och Kina. Sydvietnam fick stöd fr

Vilken roll hade media under Vietnamkriget?

Vietnamkriget blev ett krig som tillsammans med Koreakriget speglade spänningarna mellan stormakter efter andra världskriget. Nordvietnam fick stöd från Sovjetunionen och Kina. Sydvietnam fick stöd fr

Vilken orsak till vietnamkrigets början hade störst inflytande?

Vietnamkriget blev ett krig som tillsammans med Koreakriget speglade spänningarna mellan stormakter efter andra världskriget. Nordvietnam fick stöd från Sovjetunionen och Kina. Sydvietnam fick stöd fr

Comentários


bottom of page