top of page

Inför prov om Judendomen

Judendomen:


Inledning:


Hur gammal säger man att Judendomen är?

Judendomen är en av världens äldsta religioner och den kan spåras tillbaka till mellanöstern åtminstone 1000 år före vår tidräkning-


Vad är grunden till judendomen?

Enligt tankah är grunden till judendomen det förbund som finns mellan Gud och det israeliska folket. Det här förbundet säger att Gud ska skydda judarna så länge de följer de regler som Gud har satt.


Är judendomen moder-religion för några religioner isåfall vilka?

Ja, judendomen är moder-religion för islam och kristendomen. Detta kan man se eftersom de alla tror på en gud alltså är monoteister, de stödjer sig på en helig skrift, de tror att vid en människas livs slut så ställs den till svars för hur den levt sitt liv.


Varför missionerar judendomen inte?

Judendomen försöker inte sprida sin religion eftersom Gud inte bett de att göra det och då gör de inte det.


Ungefär hur många judar finns det i världen?

Det finns ungefär 14 miljoner judar i världen.


Vilka är judendomens grundtankar?

  • Tron att Gud har skapat världen och allt dess innehåll.

  • Tron på en linjär världsuppfattning alltså att det finns en början och ett slut.

  • Det som du inte vill att någon ska göra mot dig gör du inte mot andra.

  • Jorden ska bli en plats där man ska kunna leva så gott som möjligt.

  • Människan är både ond och god.Gud och det judiska folket:


Berätta lite mer om förbundet.

Enligt Tanakh så slöt Moses ett förbud mellan judarna och Gud. Förbundet är mer än 3000 år gammalt, men är fortfarande grunden till judendomen. Förbundet innebär att Gud ska skydda israels folk i utbyte mot att de följer Guds lagar.


Berätta om judarnas gudssyn.

Judarna tror på en Gud och den har inte flera gestalter uten är bara en person. Gud är ofattbar och får därför inte avbildas. Gud är rättvis, han bönar den gode och straffar den onde. Rättvisan balanseras eftersom Gud är både förlåtande och sträng.


Hur ser judarna på människans synder?

Judarna tror inte att man är född syndig, som de kristna tror. Judarna tror istället att människan klarar av att välja mellan gott och ont och man ansvarar själv för sina egna handlingar.


Berätta om messias.

Enligt judendomen så ska en fantastisk furste komma till världen en dag. Han ska skapa ett fredsrike och få människorna att leva efter Guds lagar fullt ut.


Hur ser judarna på livet efter döden?

Judendomen är en religion som man brukar säga har fötterna på jorden ganska mycket, de är jordnära. De fokuserar inte så mycket på vad som händer sen, utan lever istället i nuet. Livet efter döden är såklart något alla funderar på, men judendomen har ingen bestämd uppfattning kring hur de kommer gå till. En tanke är dock att själen släpps fri och återvänder sedan till Gud.


Judendomens heliga skrifter:


Vad kallas Judendomens heliga skrifter?

Judendomens heliga skrifter kallas Tanakh eller den hebreiska bibeln. Den började skrivas någon gång 500 f.kr. och var färdig ungefär 100 e.kr .


Vad innehåller denna skrift?

Här berättar man om hur Gud skapade världen och om alla gånger han hjälpt judarna. I moseböckerna står det om Guds förbund med folket och om regler man bör följa som jude, hur man ska offra, äta, göra vid sjukdomar ordna saker mellan man och kvinna och hur man ska synda. Den delen kallas Toran och betyder undervisning. Talmud är en annan del av Tanakh och där står det hur man specifikt ska göra vid olika tillfällen och hur man ska anpassa lagarna i sitt liv.


Att leva som jude:


Berätta om de 2 sorters judarna.

Inom judendomen så tror man att Gud har gett människorna ansvar att ta hand om jorden och varandra. Därför har Gud gett människan regler att leva efter. Det finns kulturella judar som inte följer reglerna så strikt utan som anpassar dem efter dagens samhälle. Sedan finns det religiösa judar som följer reglerna mycket mer strikt.


Berätta om de olika klädreglerna.

Inom judendomen tycker man att männen ska täcka håret i vördnad framför Gud och detta görs med en kalott eller kippa. Det är obligatoriskt för alla män att täcka huvudet i synagogan. Om man läser ur toran bär de en sjal som heter tallit. Den är blå med vita ränder. Religiösa män bär också en rem med en liten box , en tefillin under bönestunder.


Berätta om matreglerna.

Enligt judarna ska man äta rätt och den mat som är tillåten att äta kallas koshermat. Kosher är hebreiska och betyder rätt eller riktig. Enligt kosherreglerna får man äta nötkött, fårkött, fisk och kyckling, men man får inte äta fläsk eller skaldjur. Djuren måste också vara slaktade på ett speciellt sätt. Man får heller inte blanda kött och mjölkprodukter.


Högtider:


Hur firas sabbaten?

Sabbaten firas för att hylla skapelsen. Eftersom Gud skapade världen på 6 dagar så vilar man på den sjunde. I detta fall så är de under fredagskvällen och under lördagen. På fredagskvällen är hemmet fint dekorerat och alla är hemma för att förbereda maten och 20 minuter innan solnedgången så måste all mat vara färdigt för då får inget arbete utföras. Högtiden börjar med att kvinnan tänder sabbatsljusen och läser en välsignelse. Sedan välsignar mannen barnen och skickar sedan runt en bägare med vin och läser en hyllning till kvinnan. Under sabbaten är det också vanligt att man besöker synagogan och under lördagen avlutas sabbaten med en gudstjänst.


Varför firas påsken?

Påsken firas för att minnas uttåget ur Egypten. Den judiska påsken kallas Pesah vilket är hebreiska för “gå förbi”. Under Pesah äter man lamm för att påminna om det lammblod som Guds mordängel markerade dörrarna med. Man äter även en sörja med nötter och annat som ska påminna om murbruket man utförde. Utöver det äter man osyrat bröd för att judarna under den sista natten i egypten inte hade tid att låta brödet jäsa. Man äter också persilja doppat i saltvatten för att påminnas om alla de tårar man grät under tiden i Egypten. Påsken är en familjefest där barnen lär sig om judarnas historia.


Vad är ett annat namn för lövhyddohögtiden?

Lövhyddohögtiden kan också kallas sukkot. Under denna bygger man en lövhydda och där samlas familjen för att äta och sjunga. Detta gör man för att påminnas om förfädernas långa vandring där det bodde i lövhyddor.


Vad är ljusfesten?

Ljusfesten kallas också för Chanukka och är liksom många andra judiska högtider till för att påminna om judarnas historia och här firar man till minne av makkaabéerupproret. Den här högtiden infaller i november/december och motsvarar den kristna julen. Den firas i åtta dagar.Hur firar man det nya året?

Det nya året firas genom rosh hashana som är det judiska nyåret. Under nyåret ska man blicka tillbaka på det gångna året och tiitar på hur man har behandlat andra människor. 10 dagar efter nyåret firas Jom Kippur där man ska be alla man har behandlat illa om förlåtelse. Detta är årets heligaste dag och genom att be folk om förlåtelse kan man försonas med dem.


Vad är judendomens motsvarighet till konfirmation?

Judendomens motsvarighet till konfirmation är bat- och bar mitzvah. Detta är en rit som man utför när man är 12 år om man är tjej och 13 år om man är kille. Bat mitzva kallas det om man är tjej och betyder budets dotter, bar mitzva firar man om man är kille och betyder budets son. När man firat detta anses man vara religiöst myndig och man kan ta ansvar för sina egna handlingar. Man anses vara mogen nog att ta emot läran, toran, från den äldre generationen och innan själva bat- eller bar mitzvah har man gått ungefär 1 års studier.


Inriktningar:


Berätta om de ortodoxa judarna.

De ortodoxa judarna finns det flest av. De vill följa Guds lagar och regler och inte ändra på tradition, men de kan se att vissa saker kräver en ändring och de är villiga att göra en mer kulturell tolkning av den judiska tron.


Berätta om de ultraortodoxa judarna.

De ultraortodoxa judarna kallas för chassidism och de följer tron stenhårt. De tycker att man som jude måste följa alla bud stenhårt och de gör många goda gärningar både praktiska som andliga.


Berätta om reform judarna.

Reform judarna är en mindre grupp av judarna som vill förändra gudstjänst formen inom kyrkan. De är positiva till det nya livet och är öppna till att anpassa judendomen eftersom dagens samhälle och har därför tonat ner betydelsen av talmud. Istället lägger de vikten på att man ska vara omtänksam.

9 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Vilken relevans har vietnamkriget idag?

Vietnamkriget blev ett krig som tillsammans med Koreakriget speglade spänningarna mellan stormakter efter andra världskriget. Nordvietnam fick stöd från Sovjetunionen och Kina. Sydvietnam fick stöd fr

Vilken roll hade media under Vietnamkriget?

Vietnamkriget blev ett krig som tillsammans med Koreakriget speglade spänningarna mellan stormakter efter andra världskriget. Nordvietnam fick stöd från Sovjetunionen och Kina. Sydvietnam fick stöd fr

Vilken orsak till vietnamkrigets början hade störst inflytande?

Vietnamkriget blev ett krig som tillsammans med Koreakriget speglade spänningarna mellan stormakter efter andra världskriget. Nordvietnam fick stöd från Sovjetunionen och Kina. Sydvietnam fick stöd fr

Comments


bottom of page