top of page

Argumenterande text om förbjud av rökning

åk 8


Förbjud rökning!


Jag hade tänkt börja med att ge dig ett erbjudande. Vad sägs om dåligt smak- och luktsinne? Gula tänder? Sämre blodcirkulation? Sämre ekonomi? Mer sjukdomar? Kallare händer och fötter? Sämre hy? Sämre sömn? Försämrade lungor? Ett förkortat liv? Det erbjudandet kan även ställas med endast en fråga. Vill du börja röka? Det vill inte jag!


Jag tycker att man ska förbjuda rökning. Rökning skadar människor, människans omgivning och miljön. Att sätta stopp för rökning kommer leda till en förbättrad hälsa, både för de som röker nu och kommande generationer. Cancer och andra sjukdomar kan uppstå av rökning och är ett enormt hot mot människors hälsa. Varför görs ingenting åt dessa dödsmaskiner?Du blir påverkad av andras rökning, både ekonomiskt och ditt hälsotillstånd. Vill du det? Det vill inte jag!


För det första så är cigarettfimpar på marken ett oerhört stort problem i samhället och i miljön. I Sverige slängs det ungefär 2,7 miljoner cigarettfimpar på marken varje dag, enligt DN. Produktionen av cigaretterna orsakar kemiska avfall som dumpas rakt ner i marken, detta kan omöjligt vara bra för miljön. Cigarettfiltret är gjort av cellulosaacetat, ett slags plast. I filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor, ämnen som är farliga för naturen, bland annat kadmium som finns i batterier.


En annan sak som inte många vet är att det krävs oerhört mycket trä för att tillverka tobaksvaror. WHO beräknar att det krävs ett träd för att tillverka 300 cigaretter och varje år skövlar cigarettindustrin stora områden skog för att komma åt de 11,5 miljoner ton trä som behövs till den globala cigarett-tillverkningen.


Dessutom så kostar rökning oerhört mycket. Idag är siffran cirka 1000 miljarder dollar per år. I svenska kronor är det ungefär 9.000.000.000.000 (nio tusen miljarder) och det är så mycket som människors användning av tobak kostar i hela världen, per år. Det är studier som Världshälsoorganisationen WHO och Nationella cancerinstitutet i USA presenterar. Cancerfonden tillsammans med Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi presenterar en rapport över rökningens kostnader. Rapporten visar att rökningen kostar det svenska samhället 31 miljarder kronor per år.


Om du som individ röker ett paket om dagen så kommer det kosta dig omkring 1.700 kronor i månaden, det blir mer än tjugo tusen kronor per år. Att lägga tjugo tusen kronor per år på något som förkortar ditt liv, drabbar miljön, din omgivning och även din familj på ett extremt allvarligt sätt är fullständigt meningslöst. Dessutom tar det även tid att röka, om du räknar med att en cigarett tar 5 minuter att röka och du röker ett paket om dagen varje dag så ägnar du dig åt att röka ca 12 timmar i veckan. Många tror säkert att att man kommer undan kostnader ifall man inte röker, men så är det inte! Rökarens sjukdomar måste behandlas på sjukhus av läkare. En sjukhusplats kostar samhället mycket pengar som tas av medborgarnas skatter. Det betyder att alla som betalar skatt betalar indirekt för rökarens tobak.


Andelen rökare har lyckligtvis minskats de senaste åren, men tyvärr så röker fortfarande en av fyra ungdomar under 18 år. Den främsta anledningen till att unga börjar röka beror på att kompisar röker. Nio av tio säger att de börjar röka för att kompisen röker, skriver Linnéa Gustavson från SVT Nyheter. Ungdomar som har börjat med rökning kan lätt säga “Jag kan sluta om jag vill”, men det håller inte! Den enda som tror på det är rökaren själv. När man börjar röka höjs nikotin nivån som gör att hjärnan blir beroende av den höga nivån av nikotinet. Efter det har gått ett tag kommer abstinensen. Hjärnan börjar skrika av nikotin i form av stress, oro och ångest. Jag tycker att hela svenska samhället borde skämmas för att tillåta dessa saker. Ni av tio rökare börjar röka innan de fyllt 18. Vill ni verkligen att samhällets tonåringar ska röka sönder sina lungor innan de ens blivit myndiga?


Jag vill avsluta med att rökning förkortar livet. Vi vet alla om det, men det är inte så många som bryr sig. Rökning drabbar 6 800 personer varje år i form av cancer i sverige och ungefär 5 200 personer dör årligen i cancer, enligt cancerfonden.


Jag anser verkligen att rökningen drabbar deras liv enormt mycket. Skillnaden mellan rökare och icke rökare är oerhört stor. Rökare har femton gånger högre risk att få lungcancer, tio gånger högre risk att få matstrupscancer, fem gånger högre risk att få hjärtinfarkt före 50, tre gånger högre risk att få hjärtinfarkt efter 50, tre gånger högre risk att få stroke, tre gånger högre risk att få cancer i urinblåsan och tio gånger högre risk att få kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL).


Som du ser så drabbar det rökaren väldigt mycket och många kan tro och tycka att rökning är rökarens sak, med det är det inte! Varje år dör runt 500 personer av passiv rökning, enligt hjärt och lungfonden. Passiv rökning är när man inte själv röker, utan när personer i sin omgivning gör det och därmed andas in deras rök från cigaretterna. Att leva med en rökare ökar risken för att dö av hjärtsjukdom, kärlsjukdom eller lungcancer med mellan 20 och 30 procent, enligt hjärt och lungfonden. Människor som dör av passiv rökning väljer det inte själva vilket gör det extra tragiskt. Föräldrar som röker drabbar tyvärr även deras barn. Enligt Socialstyrelsens hälsorapport från år 2004 så inträffar det varje år 500 fall av barncancer p.g.a. föräldrars rökning, det är 500 för mycket. Vuxna har faktiskt ett ansvar över sina barn!


Jag ber dig att inte börja röka, det kommer förstöra ditt liv på ett extremt negativt sätt. Det skulle vara svårt att förbjuda rökning i hela Sverige, men att förbjuda rökning på offentliga platser är inte omöjligt. Det är bättre för alla. Barnen får inte i sig rök, luften och miljön blir renare och människor slipper dö i förtid. Jag har gjort ett val att aldrig röka, hoppas att du också gör det!Källhänvisningar


Cancerfonden, publicerad 31 maj 2017


Hjärt och lungfonden


Håll sverige rent


SVT NYHETER, publicerad 2 juni 2017


SVT NYHETER, publicerad 10 januari 2017


170 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Vilken relevans har vietnamkriget idag?

Vietnamkriget blev ett krig som tillsammans med Koreakriget speglade spänningarna mellan stormakter efter andra världskriget. Nordvietnam fick stöd från Sovjetunionen och Kina. Sydvietnam fick stöd fr

Vilken roll hade media under Vietnamkriget?

Vietnamkriget blev ett krig som tillsammans med Koreakriget speglade spänningarna mellan stormakter efter andra världskriget. Nordvietnam fick stöd från Sovjetunionen och Kina. Sydvietnam fick stöd fr

Vilken orsak till vietnamkrigets början hade störst inflytande?

Vietnamkriget blev ett krig som tillsammans med Koreakriget speglade spänningarna mellan stormakter efter andra världskriget. Nordvietnam fick stöd från Sovjetunionen och Kina. Sydvietnam fick stöd fr

Comments


bottom of page