top of page

Argumenterande tal om rökning

Jag hade tänkt börja med att ge er ett erbjudande. Vad sägs om dåligt smak- och luktsinne?

Gula tänder? Sämre blodcirkulation? Sämre ekonomi? Mer sjukdomar? Kallare händer och fötter? Sämre hy?

Sämre sömn? Försämrade lungor?

...

Ett förkortat liv?


Någon? Nej, inte jag heller.

Det erbjudandet kan även ställas med endast en fråga. Vill ni börja röka? Det vill nämligen inte jag.


Jag ska prata om rökningens oerhört negativa saker och jag börjar med att berätta om det här.


(visar bilder på cigarettfimpar)


Cigarettfimpar… Sveriges värsta skräp och ett oerhört stort problem för miljön

I Sverige slängs det ungefär 2,7 miljoner cigarettfimpar på marken varje dag.

2,7 miljoner dödsmaskiner slängs på marken varje dag, fyllda med gifter.

Jag tycker det är skamligt att vi, vi svenskar terroriserar våra egna gator med något drabbar oss själva, våra nära och kära och framtidens generationer.


(slidebyte)


Att rökning har kommit så långt att vi som inte röker får ta emot konsekvenserna är oerhört tragiskt.

Rökning kostar det svenska samhället 30 miljarder per år.

Rökarens sjukdomar måste behandlas på sjukhus av läkare. En sjukhusplats kostar samhället mycket pengar som tas av medborgarnas skatter. Det betyder att alla som betalar skatt betalar indirekt för rökarens tobak.


(slidebyte)


Nu har jag pratat om att rökning drabbar drabbar miljön och ekonomin, men det är ingenting jämfört med det som jag hade tänkt prata om nu, och det är vår hälsa.


Ungdomar som har börjat med rökning kan lätt säga “Jag kan sluta om jag vill”, men det håller inte! Den enda som tror på det är rökaren själv. När man börjar röka höjs nikotinnivån som gör att hjärnan blir beroende av den höga nivån av nikotinet. Efter det har gått ett tag kommer abstinensen. Hjärnan börjar skrika av nikotin i form av stress, oro och ångest.


Något annat som vi alla vet, men som inte så många som bryr sig är att rökning förkortar livet.


Rökning drabbar 6 800 personer varje år av cancer i sverige och ungefär 5 200 personer av dem dör.

Skillnaden mellan rökare och icke rökare är oerhört stor. Rökare har femton gånger högre risk att få lungcancer, tio gånger högre risk att få matstrupscancer, fem gånger högre risk att få hjärtinfarkt före 50, tre gånger högre risk att få hjärtinfarkt efter 50, tre gånger högre risk att få stroke, tre gånger högre risk att få cancer i urinblåsan och tio gånger högre risk att få kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL).


Som du ser så drabbar det rökaren väldigt mycket och många kan tro och tycka att rökning är rökarens sak, med det är det inte! Varje år dör runt 500 personer av passiv rökning. Passiv rökning är när man inte själv röker, utan när personer i sin omgivning gör det och därmed andas in deras rök från cigaretterna. Att leva med en rökare ökar risken för att dö av hjärtsjukdom, kärlsjukdom eller lungcancer med mellan 20 och 30 procent. Föräldrar som röker drabbar tyvärr även deras barn. Varje år så inträffar det hundratals fall av barncancer p.g.a. föräldrars rökning, det är hundratals för mycket

Vuxna har faktiskt ett ansvar över sina barn!


Jag ber dig att inte börja röka, det kommer förstöra ditt liv på ett extremt negativt sätt. Det skulle vara svårt att förbjuda rökning i hela Sverige, men att förbjuda rökning på offentliga platser är inte omöjligt. Det är bättre för alla. Barnen får inte i sig rök, luften och miljön blir renare och människor slipper dö i förtid. Jag har gjort ett val att aldrig röka, hoppas att du också gör det!


(avslutande bild, sen slut)

3 765 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Vilken relevans har vietnamkriget idag?

Vietnamkriget blev ett krig som tillsammans med Koreakriget speglade spänningarna mellan stormakter efter andra världskriget. Nordvietnam fick stöd från Sovjetunionen och Kina. Sydvietnam fick stöd fr

Vilken roll hade media under Vietnamkriget?

Vietnamkriget blev ett krig som tillsammans med Koreakriget speglade spänningarna mellan stormakter efter andra världskriget. Nordvietnam fick stöd från Sovjetunionen och Kina. Sydvietnam fick stöd fr

Vilken orsak till vietnamkrigets början hade störst inflytande?

Vietnamkriget blev ett krig som tillsammans med Koreakriget speglade spänningarna mellan stormakter efter andra världskriget. Nordvietnam fick stöd från Sovjetunionen och Kina. Sydvietnam fick stöd fr

1 Comment


Lyktstolpen
Lyktstolpen
May 03, 2021

Tack, jag ska ha ett tal om rökning och detta hjälpte till med inspiration

Kung e du!

Like
bottom of page